Refugee Republic

Verhalen uit een Irakees vluchtelingenkamp

Jan Rothuizen

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog telt de wereld meer dan vijftig miljoen vluchtelingen. De honderden vluchtelingenkampen die de wereld telt, groeien in hoog tempo tot complete steden. De inwoners proberen, net als alle mensen in gewone steden, iets van hun leven te maken. Ze werken, worden verliefd, krijgen kinderen, sturen die kinderen naar school.
Hoe dat dagelijks leven er precies uitziet, vertelt Refugee Republic: het is een verzameling tekeningen, foto’s en teksten. Voor deze graphic novel bezochten tekenaar Jan Rothuizen, fotograaf Dirk-Jan Visser en journalist Martijn van Tol enkele weken het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. Ze maakten kennis met een waaier aan personages die allen op een eigen manier het hoofd boven water proberen te houden.

Quotes:
‘Ondanks het “zware” onderwerp, is Refugee Republic een hartverwarmende oproep tot medeleven. In een tijd waarin de nuances vaak vergeten worden, is het verfrissend om de vluchtelingen niet als slachtoffers, maar als mensen afgebeeld te zien, wat ons aanmoedigt om ons in te leven in hun situatie.’ Juryrapport Dutch Design Awards, over de interactieve website bij het project.