Erfschuld

Arnaldur Indridason

Een alleenstaande oude man wordt dood aangetroffen in zijn appartement in Reykjavík. Hij blijkt vermoord te zijn, verstikt met zijn eigen kussen. Op zijn bureau liggen een paar krantenknipsels uit de oorlogsjaren: achter het Nationaal Theater in Reykjavík, dat in die tijd dienstdeed als opslagplaats voor het bezettingsleger, werd een meisje gewurgd aangetroffen. Een gepensioneerde politieman hoort van de moord op de oude man en zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hij is goed bekend met de zaak – maar waarom zou iemand daar meer dan een halve eeuw krantenartikelen over bewaard hebben?

Erfschuld is bekroond met de Spaanse Premio RBA de Novela Negra 2013. Er werden tweehonderd manuscripten uit verschillende landen ingestuurd.

Quotes:
'De boeken van Arnaldur Indridason worden vaak geprezen vanwege de stijl. Wat Indridason voor heeft op veel van zijn collega's is dat hij schrijft met de precisie van een literator, en dat komt de spanning in veel van zijn boeken zeer ten goede. Hij schrijft korte zinnen van een bedrieglijke eenvoud en geeft zo zijn verhalen ritme en vaart. In de beperking toont zich de meester.' **** - de Volkskrant