Mee met Aeneas (POD)

Imme Dros

Imme Dros zet de verhalen uit de oudheid naar haar eigen hand. Ze maakt er nieuwe literatuur van, en dat doet ze dit keer met het beroemde boek over Aeneas van de Romeinse schrijver Vergillius.
Het verhaal van de onnvergetelijke omzwervingen van de Trojaan Aeneas, die na de val van zijn stad Ilios met familie en stadgenoten op de vlucht slaat, wordt verteld door de jonge zanger Arion, die met Aeneas meereist.
Aeneas is net als Odysseus op zoek naar een thuisland, in zijn geval hoopt hij ergens een nieuw Troje te kunnen stichten. Dat kost veel tijd en veel moeite. Tochten kriskras over de Middellandse zee, stormen, zeemonsters, vertoornde goden, sibillen, niets blijft Aeneas en zijn reisgenoten bespaard. Uiteindelijk zal Aeneas aankomen in Latium (Midden Italië), vrede sluiten met de Etrusken, en zo de weg vrijmaken voor de legendarische stichting van Rome. Maar eerst moet hij net als zijn vroegere vijand Odysseus veel ellende doorstaan.
Vergilius heeft met zijn verhaal over Aeneas veel schrijvers en schilders geïnspireerd. De tocht van Aeneas door de onderwereld en de tragische liefde van koningin Dido van Carthago voor Aeneas zijn vele malen verteld en vele malen bezongen.