Land van genade

Kees ’t Hart

De held van deze roman houdt zich intensief bezig met het leven van zijn vader. Wat vond die toch zo boeiend aan Franciscus van Assisi en Elvis Presley? Welke rol speelden landschapsbeschrijvingen in zijn leven? En waarom probeert zijn vader hem steeds tot historicus te bombarderen
Op deze – en andere – vragen geeft hij antwoord in de biografie die hij over zijn vader schrijft. Maar hij zet die biografie wel naar zijn eigen hand. Het lijkt er steeds meer op dat hij het leven van zijn vader naar eigen goeddunken herschikt en herschrijft.
Bovenstaande lijkt op een samenvatting van ’t Harts nieuwe werk, maar je kunt evengoed een heel andere samenvatting geven: in deze roman onderneemt een ik-figuur een hartstochtelijke aanval op de geschiedschrijving. Geen zee gaat hem te hoog om het bestaan in diskrediet te brengen. Zelfs presenteert hij een nieuwe visie op het leven van Franciscus van Assisi en Elvis Presley om zijn argumenten kracht bij te zetten.
Maar ook deze samenvatting doet nog te weinig recht aan de eigen wereld die ’t Hart in dit werk creĆ«ert. Zijn personages lijken zich op te houden in een wereld waarin de gewoonste zaken bijzonder snel ter discussie staan. Daarin verschillen ze misschien van de mensen om ons heen. Maar het vuur waarmee de personages hun plaats in de wereld bevechten doet maar al te veel denken aan ons eigen dagelijks bestaan.