Wegens vakantie gesloten

Italië in augustus

Jarl van der Ploeg

Wie Italië wil begrijpen, moet Italië in augustus leren begrijpen. Het is een maand zo machtig dat al het andere ervoor moet wijken; de politiek, de maffia, het voetbal, zelfs de kerk. Augustus is de maand waarin puberliefdes opbloeien en twintigers met hun strakke, zoute lijven door de branding flaneren. Het is de maand van de zoete watermeloen en van een bord spaghetti alle vongole in Rimini, Ventimiglia of Pietrasanta; plekken waar de warme wind ’s middags je ’s avonds kunt dansen aan zee.
Volkskrant-correspondent Jarl van der Ploeg, wiens zomers zich al een leven lang in Italië afspelen, legt aan de hand van la bella stagione de Italiaanse volksaard uit. Waarom liggen linkse politici op Toscaanse stranden, terwijl die van rechts juist in Emilia-Romagna zonnen? Waarom drinken Italianen zo weinig tijdens hun strandfeesten en hoezo is de zee altijd leeg tussen een en vier ’s middags? En, zeker niet onbelangrijk, waarom moet je op een Italiaans strand nooit naast een oud vrouwtje zonder smartphone gaan liggen?

Quotes:
'Met de humor en deskundigheid die we kennen uit zijn reportages en columns ontleedt Van der Ploeg de Italiaanse ziel. Prachtig laat hij zien waarom drie jaar van ellenlange interviews, ijdeltuiten in de sportschool en gezeur over imaginaire kwaaltjes bij lange na niet genoeg zijn om de liefde voor Italië te doen bekoelen.' - de Volkskrant

'Wil je Italië en zijn cultuur in no time leren kennen? Lees dan dit boek.' - Dit is Italië