In de man zit nog een jongen

Willem Wilmink – De biografie

Elsbeth Etty

Willem Wilmink (1936-2003) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn eenvoudige maar treffende gedichten en liedjes, veelal geschreven voor legendarische tv-programma’s als De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom en De film van Ome Willem, spreken iedereen aan. ‘De oude school’, ‘Deze vuist op deze vuist’ en ‘Ben Ali Libi’ behoren tot de canon van de Nederlandse literatuur. Hetzelfde geldt voor Wilminks hertalingen van Middeleeuwse klassiekers. Hij was een groot kenner van poëzie uit alle tijdvakken en in al haar verschijningsvormen.

Zijn werk is doortrokken van heimwee naar een veilige kinderwereld die nooit heeft bestaan. Naar eigen zeggen is Wilmink altijd elf jaar gebleven, wat aanvankelijk zijn loopbaan en privéleven ernstig frustreerde, maar tegelijkertijd zijn poëtische kapitaal bleek. Met humor en zelfspot maakte hij zijn lange tijd door miskenning en afwijzing getekende leven leefbaar.

Voor In de man zit nog een jongen sprak neerlandicus en journalist Elsbeth Etty met tientallen tijdgenoten en intimi van Wilmink. Het resultaat is een intiem en niets verhullend portret.

Quotes:
'Etty blijkt een gelukkige greep te zijn. In de man zit nog een jongen is een veelzijdig boek dat Wilmink recht doet. Etty pakte haar onderzoek grondig aan. […]Vooral in de tweede helft van het boek, tot de ontroerende laatste hoofdstukken aan toe, lééft hij voor de lezer '•••• - NRC Handelsblad

'Prachtig geschreven' - Het Parool

'Mooi diepgravende en doorwrochte biografie […] meeslepend en geloofwaardig.' - De Groene Amsterdammer

'Vakkundig en grondig' - de Volkskrant

'Geweldige biografie' - Leidsch Dagblad

'Met minitieuze precisie en mild mededogen ontleedt Etty het leven van dichter Willem Wilmink' - Zin Magazine

'Vlot verteld en prettig compact' - HP/De Tijd

'In veel opzichten biografisch vakwerk' - VPRO Gids

'Ontluisterend en alleen al daardoor geslaagd' - Dagblad van het Noorden