Eland

Lykele Muus

Daniel Meskes klimt uit zijn wieg en kruipt naar de donkere kamer van zijn vader, waar hij een emmer giftige foto-inkt aan zijn mond zet. Een geniale dokter opereert en reanimeert hem tegelijk. Daniel is een medisch wonder.
Jaren later klimt Daniel op het dak van de lokale bibliotheek. Hij bekijkt de mensen en luistert naar alles wat ze zeggen: de leugens, het geroddel. Hij besluit alleen nog maar de waarheid te spreken, want iedereen wordt maar verdrietig van geheimen. Met de waarheid kun je tenminste niets kapotmaken. Maar hoe houd je dat vol, een leven zonder liegen? En wat moet je doen als je niet weet wat de waarheid is?

In filmische scènes, bevolkt door kleurrijke personages die aan die van John Irving doen denken, schept Lykele Muus de verrassende en overtuigende wereld van Daniel Meskes; een wereld die verdacht veel op de onze lijkt.

Eland is een ontroerende bildungsroman over liefde, waarheid en identiteit.

Quotes:
"Eland is de triomfantelijke entree van een jonge schrijver in de Nederlandse literatuur." **** - De Limburger

"Een ambitieus debuut (…) en toch pretentieloos. Muus schrijft met liefde en oneigentijds geduld." **** - Algemeen Dagblad

Een heerlijk boek dat ik niet weg kan leggen. De karakters zijn zó mooi uiteengezet, dat je gewoon verder wilt lezen om te kijken wat ze allemaal nog meer gaan meemaken. - Marlijn Weerdenburg in Margriet