De andere wang

Vergeven in tijden van vergelding

Willem van Leeuwen

In De andere wang gaat journalist Willem van Leeuwen op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is vergeving precies en kun je het leren? Hij legt de mechanismen bloot die een rol spelen bij vergeving, rechtvaardigheid, genoegdoening en… wrok.

We leven in een tijd waarin onze individuele vrijheid het grootste goed is. Mondigheid en weerbaarheid zijn belangrijke instrumenten waarmee we die vrijheid verdedigen. Publiekelijk – via de media – en privé eisen we genoegdoening van de schuldigen voor al het grote en kleine leed dat ons wordt aangedaan. Wat is er gebeurd met christelijke deugden als begrip, vergeving en verzoening? Hebben wij het kind met het badwater weggegooid?

Van Leeuwens persoonlijke zoektocht voert hem naar mensen die hiermee te maken kregen, onder wie Niels Kokmeijer, Sietze van der Zee en Ronald Jan Heijn. Ook sprak hij personen die er vanuit professioneel oogpunt een visie op hebben, zoals Hermann von der Dunk, Antoine Bodar en Andreas Kinneging.
Een boeiend en soms pijnlijk eerlijk boek over misschien wel het moeilijkste wat er is: vergiffenis schenken voor iets wat je is aangedaan.

Vergeven in tijden van vergelding