Herman van Veen

Herman van Veen is theaterman, acteur, componist, regisseur, kinderboeken en liedjesschrijver, dichter en performer. Van Veen maakt zijn podiumdebuut met het Cabaret Chantant Harlekijn, nadat hij aan het Utrechts Conservatorium is afgestudeerd op algemeen vormend muziekonderwijs, viool en zang. Eind jaren zestig breekt hij definitief door met een aantal hitnummers (‘Suzanne’) en zijn succesvolle theaterprogramma’s. In de jaren die daarop volgen begint Herman een internationale carrière en treedt hij op in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Scandinavië, Engeland, de Verenigde Staten en Japan. Hij blijft successen oogsten met zijn werk en wint diverse prijzen en onderscheidingen zoals de Gouden Beer, de Zilveren Harp en de Prijs der Kritiek.
Een bundeling van Nederlandse liedteksten uit zijn repertoire zijn opgenomen in de Pluche reeks van Nijgh & Van Ditmar in Opzij, opzij, opzij.

‘Mijn eerste liedje schreef ik toen ik tien was voor een meisje in de klas. Het ging over haar sproeten.’ Herman van Veen