De pauw huilt

Ying Hong

Een politiek en seksueel geladen verhaal over een Chinese vrouw, Liu. Zij is een gerespecteerd wetenschapper en bezoekt voor het eerst sinds haar kindertijd haar geboortestreek. De reden van haar komst is tweeledig: enkele onopgeloste zaken uit haar verleden doen haar terugkeren, maar ook het vermoeden dat haar man haar ontrouw is, drijft haar naar de plek waar hij voor zijn werk verblijft. Hij is gestationeerd bij het project van de Drieklovendam, vlak bij haar geboortedorp.
Wat volgt is een confrontatie met haar eigen veelbewogen jeugd, de verborgen geschiedenis van haar ouders, en haar verwikkeling in de protesten tegen de dam van de lokale bevolking van het district Liang. Liu moet de frustraties uit haar jeugd onder ogen zien, waarbij ze onverwachts merkt dat ze kan terugvallen op haar spiritualiteit en de ontdekking dat heden en verleden onontkoombaar met elkaar zijn verbonden.

Dit is de enige roman in China over het controversiële project van de Drieklovendam. Hong Ying tekent een haast naturalistisch beeld van de realiteit achter dit monsterproject van de overheid, en de gevolgen ervan voor de gewone man.