De koning komt

Mohammed Benzakour

Moebdi verlaat Nederland om in zijn geboortestreek op zoek te gaan naar een bruid. Hij is een goede partij en huwbare meisjes zijn er genoeg. Maar op deze doldwaze zoektocht gaat alles mis wat mis kan gaan. Hoffelijkheid en fatsoen verliezen het altijd van zijn lust en droombeelden als Moebdi meisjes benadert.
Niet alleen de vergeefse queeste naar de ware ontmoedigt hem, ook raakt hij mistroostig door de zwendel en lelijkheid om hem heen, ondanks alle kluchtige vrolijkheid van de mensen.
Moebdi vindt troost en kameraadschap bij een bijzondere ezel, waarmee hij het liefst de bergen in trekt. Toch geeft hij niet op. Ergens wachten het geluk en de liefde.

Quotes:
‘Hilarisch en goed getroffen.’ – De Standaard
‘Mohammed Benzakour mengt Gerard Reve met Duizend-en-een-nacht. (…) Met het sprookjesachtige motief van de sprekende ezelin zijn we definitief beland in de sfeer van Duizend-en-een-nacht.’– Trouw
‘Vleugje Wolkers en Reve in Marokko.' – de Volkskrant
‘Zinnelijke lofzang op de natuur.’ – Trouw
De koning komt is een wonderlijk debuut dat zowel satire als sprookje, reisverslag als natuurdocumentaire, farce als filosofische dissertatie is.’ – Nominatiejury van de ANV Debutantenprijs