Mooie meisjesmond

Marion Bloem

Blond valt op donker en donker op blond’ weet Milly Roos, de hoofdpersoon in dit boek. Ze laat haar keuze vallen op de blonde Theo Gordel. Na een langdurige heimelijke verliefdheid komt Theo voor het eerst bij Milly thuis, en wordt daar geconfronteerd met haar grote Indische familie, waar men anders eet, anders praat en anders lacht. Milly komt op haar beurt bij Theo over de vloer en leert bij hem thuis hutspot en stamppot eten.
Zij koestert een uitzonderlijke liefde voor eten. Ze is geneigd alles wat haar overkomt te vergelijken met en te beschouwen vanuit haar idee├źn en ervaringen omtrent voedsel. Bij het beoordelen van haar ervaringen gaat ze af op de sensaties van haar lippen en haar tong.

In Mooie meisjesmond worden de kleine en grotere misverstanden belicht die kunnen voortkomen uit verschillen in sociale en culturele achtergrond. Dit buitengewoon rijke en sensitieve boek geeft bovendien een indringend, zeer gevoelig beeld van de schermutselingen van een jong meisje in de jaren zestig met seksualiteit. De zestienjarige Milly Roos leert verschillende vormen van intimiteit onderscheiden en verliest haar onschuld.

Suggestief, raadselachtig, ietwat dromerig proza. Mij bevalt een dergelijke manier van schrijven wel. – Thomas Verbogt

Marion Bloem behoort tot de meest belangwekkende auteurs van deze tijd. – Hans Warren