Lucia de B.

Levenslang en tbs

Lucia de Berk

‘Net als de meeste mensen was ik altijd van mening dat ons rechtssysteem goed en rechtvaardig was. Dat gaf me een veilig gevoel, ik vertrouwde erop dat eerlijke en capabele mannen en vrouwen de wet zouden handhaven.
Maar toen wist ik niet hoe het is als er een arrestatieteam voor je deur staat. En hoe het is om van misdaden beschuldigd te worden die je niet begaan hebt.
Ik kon ook niet weten hoe het is om machteloos te zijn en afhankelijk van mensen die je verachten. En al helemaal niet hoe het is om jaren in onzekerheid te wachten totdat justitie besluit wat ze met je wil doen.
Nu weet ik dat wel. En nu vertel ik jullie erover.’

Lucia de Berk wordt in 2001 gearresteerd op verdenking van moord op vier volwassenen en drie kinderen, die overleden in ziekenhuizen waar De Berk werkzaam was. In de media krijgt ze al snel de bijnamen ‘Zuster Dood’ en ‘Engel des doods’.
De rechtbank veroordeelt haar in 2003 tot levenslang, een jaar later luidde het oordeel hetzelfde, dan zelfs met tbs. Na onderzoek naar de bewijsvoering wordt de zaak uiteindelijk in 2008 heropend. Lucia de Berk wordt vrijgelaten. Ze heeft ruim zes jaar gevangengezeten.

April 2014 gaat de film Lucia de B. in première, geregisseerd door Paula van der Oest en met hoofdrollen van Ariane Schluter, Barry Atsma, Sallie Harmsen, Fedja van Huêt en Annet Malherbe.