Dichter van de droge naald

Frank Lodeizen 1931-2013

Rineke van Houten

Hoe een joodse oorlogswees een plek verovert in de Amsterdamse kunstwereld

Beeldend kunstenaar Frank Lodeizen – vader van actrice Rifka Lodeizen en achterneef van dichter Hans Lodeizen – ontsnapt als kind aan de gaskamer. De ontdekking dat hij met tekenen een eigen wereld kan scheppen, ver weg van de oorlog en zijn trauma’s, voelt als een bevrijding. In de schaduw van zijn vrienden, de schilders van de Cobrabeweging en de dichters van de Vijftigers, onder wie Lucebert en Hans Andreus, ontwikkelt de talentvolle etser zijn eigen stijl. Maar het verleden is nooit ver weg. Hij vlucht in een mateloos en turbulent leven en trouwt vijf keer.
Het levensverhaal van Frank Lodeizen speelt zich af tegen de achtergrond van een periode van ontworteling en grote maatschappelijke vernieuwing in naoorlogs Amsterdam. Voor dit boek sprak Van Houten tientallen mensen uit de omgeving van Frank Lodeizen en deed ze uitgebreid onderzoek in verschillende (privé)archieven.

‘Een rijk boek over mijn vriend Frank Lodeizen. Over de achtergronden van zijn leven en de tijd waarin hij leefde. Aanbevelenswaardig!’ – Remco Campert