De vierde wand

Verhalen over reizen en vertrekken

Arthur Japin

Een decor heeft drie wanden. Daartussen moet de acteur zijn verhaal waarmaken. Het publiek gelooft hem, maar hijzelf kijkt de zaal in. Zijn wereld is aan één kant open. Aan zijn fantasie ontbreekt altijd een wand. De vierde. Die moet hij leren sluiten.

Plaatsen in Afrika en de Indische Oceaan, Amerika en Europa vormen het decor van zeer verschillende avonturen, waaronder een veldtocht op Cyprus en Japans gijzeling in Ghana tijdens zijn onderzoek naar ‘de zwarte met het witte hart’. Deze reisverhalen worden afgewisseld met zogenaamde vertrekken, verhalen over theater en werkelijkheid, over het sluiten van de vierde wand, het scheppen van een eigen wereld en reizen in de fantasie.

Arthur Japin debuteerde in 1996 met Magonische verhalen en brak in 1997 door met zijn eerste roman De zwarte met het witte hart. Dit boek, inmiddels een bestseller waarvan de vertaalrechten over de hele wereld werden verkocht, werd genomineerd voor de ECI- en de Generale Bankprijs en werd diverse malen bekroond, onder andere met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 1998.

De pers over De zwarte met het witte hart:

* Meeslepend […] Een verrijking voor de Nederlandse literatuur. – Filip Devos in Standaard der Letteren

* Door een meesterhand gecomponeerd. – Janet Luis in NRC Handelsblad

* Schitterend; een hoogst actuele, en alleen al daarom gedenkwaardige roman. – Jan Blokker in de Volkskrant

* Adembenemend Aangrijpend. – Johan Diepstraten in De Stem