De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2015

Gekozen door Peter Vandermeersch

Diverse auteurs

De 100 beste gedichten werd dit jaar samengesteld door Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad en vigerend voorzitter van de VSB Poëzieprijs 2015 – de belangrijkste prijs voor een poëziebundel in het Nederlands taalgebied. De hier gepresenteerde gedichten zijn geoogst uit bundels die verschenen tussen 1 september 2013 en 31 augustus 2014. Vandermeersch: ‘Deze selectie laat ons net toe om die rijkdom te tonen die we in die 107 bundels aantroffen. De selectie die hier volgt is van de hand van vijfendertig verschillende dichters.’

Naast poëzie van de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2015– Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst – zijn in deze bundel ook gedichten opgenomen van onder anderen Remco Campert, Charles Ducal, Marjolein van Heemstra, Judith Herzberg, Gwy Mandelinck, Thomas Möhlmann en Henk van der Waal.
Zoals elk jaar komt deze uitgave tot stand in nauwe samenwerking tussen Uitgeverij De Arbeiderspers en de Stichting VSB Poëzieprijs.