Lucas Hirsch

Lucas Hirsch (1975) is dichter te Haarlem. Hij publiceerde bij De Arbeiderspers eerder de bundels familie gebiedt (2006) en Tastzin (2009). Najaar 2012 is zijn derde bundel, Dolhuis, verschenen. Hirsch publiceerde zijn werk de laatste jaren in een aantal Nederlandse, Vlaamse en Amerikaanse tijdschriften. Hij is ook performing poet.

In 2002 studeerde Lucas Hirsch af aan de Universiteit van Amsterdam bij de vakgroep Amerikanistiek op een vergelijkende studie tussen The Beats en De Vijftigers. Dit was tegelijk de start van zijn poëziecarrière. Tussen 2002 en 2012 verschenen er drie dichtbundels van hem bij De Arbeiderspers. De laatste bundel Dolhuis werd in september 2012 uitgebracht en kwam mede tot stand door een trip naar het internationale schrijfhuis Ledig House te Omi, New York in het voorjaar van 2011.
De laatste jaren droeg Lucas zijn werk veelvoudig voor op de grote en kleine literaire festivals die Nederland rijk is. Verder trad hij op in Vlaanderen en de Verenigde Staten. Zijn werk werd in de meeste Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften gepubliceerd en vertaald in het Pools, Fins en Engels. Daarnaast publiceerden de Amerikaanse tijdschriften Copper Nickel, Sampsonia Way en Pleiades, A Journal for New Writing interviews met hem en een aantal vertaalde werken.

Samen met Jessica Kroskinski richtte Lucas Hirsch in 2007 een literaire stichting op in Haarlem. Deze Stichting Kleine Revolutie Producties organiseerde diverse literaire evenementen en festivals waaronder bijvoorbeeld het jaarlijkse Poëziefestival Elswout. Ook reisden Lucas en Jessica in april 2012 met een groep Nederlandse dichters naar New York en Pittsburgh af (The New York to Pittsburgh & Back Dutch Poetry Tour 2012). Veel producties kwamen tot stand in samenwerking met Haarlemse instellingen als Het Patronaat, De Hallen, Het Frans Hals Museum, De Toneelschuur en het Dolhuys en in de VS met The Poets House, Columbia University NY, The Netherland Club NY, Ledig House Omi NY en City of Asylum Pittsburgh. Stichting Kleine Revolutie Producties heeft in 2013 besloten voorlopig te stoppen op een incidenteel feestje na.

Lucas Hirsch geeft regelmatig poëzie-workshops en is de laatste jaren vaak in schoolklassen en universiteiten geweest om over poëzie en het dichterschap te praten. Zo bezocht hij o.a. het gymnasium in Amersfoort, het gymnasium in Haarlem, (2x) Columbia University in New York, (3x) Millikin University in Decatur en een middelbare school in Pittsburgh.

Gedichten uit de nog te verschijnen bundel Ontsla me van alles wat ik liefheb (De Arbeiderspers) verschenen reeds in het tijdschrift Het Liegende Konijn en de bloemlezing rond de 31e Nacht van de Poëzie. Publicaties in andere tijdschriften staan gepland. Per september 2013 is Lucas Hirsch als huisdichter verbonden aan museum De Hallen in Haarlem.

http://lucashirsch.blogspot.nl

Foto: Jochem Jurgens