Anna Stepanovna Politkovskaja

Anna Politkovskaja wordt door velen `Het verloren geweten van Rusland’ genoemd. Zij is correspondent van de Russische krant Novaya Gazeta en geldt als een van de best geïnformeerde journalisten over Tsjetsjenië. Ze reisde er meer dan veertig keer heen om verslag te doen van de eerste en de tweede Tsjetsjeense oorlog. In 2002 trad Anna Politkovskaja op als bemiddelaar bij het gijzeldrama in het theater aan de Doebrovskajastraat in Moskou.
Eerder schreef Anna Politkovskaja de boeken A Dirty War: A Russian Reporter in Chechnya en A Small Corner of Hell: Dispatches from Chechnya. Ze heeft diverse internationale prijzen en erkenningen gekregen, waaronder de Ulysses Award (2003), de Duitse Hermann-Kesten PEN-Award, de prijs voor Moed in Journalistiek door de Internationale Vrouwen Mediastichting (2002) een speciale prijs van Amnesty International en de Gouden PEN Award van de Russische vereniging van journalisten. TIME Europe riep haar uit tot een van de helden van 2003.

Ten tijde van het schrijven van Poetin’s Rusland werd haar het werken in Rusland vrijwel onmogelijk gemaakt. Toen zij bij de gijzeling van de school in Beslan wederom op wilde treden als bemiddelaar, is in het vliegtuig op weg naar Tsjetsjenië een poging gedaan haar te vergiftigen. Lange tijd heeft ze te kampen gehad met de gevolgen hiervan. Voor de Nederlandse editie van Poetin’s Rusland schreef zij speciaal een nieuw hoofdstuk over Beslan.

Foto: Xenia-Boudareva