Stilte, ruimte, duisternis

Verkenningen in de natuur

Kester Freriks

Waar is het nog stil in ons land? En waar is er nog open ruimte? ’s Nachts is het nooit donker genoeg om veel sterren te kunnen zien. In de steden en ook op het platteland vinden we nauwelijks stilte, missen we vergezichten en staat er zelfs rond middernacht overal licht.
Het verdwijnen van stilte, ruimte en duisternis heeft grote invloed op het leven van mens en dier. We hebben de stilte van de nacht nodig en we verlangen naar ruimte. In Stilte, ruimte, duisternis onderneemt Kester Freriks een verrassende ontdekkingsreis. Hij zoekt en vindt stilte in de natuur en in de kunst, maakt nachtelijke wandelingen bij het licht van de sterren en doorkruist de leegte van Nederland, op zoek naar ons land zoals het oorspronkelijk was.
Hij gaat naar het inmiddels opgeheven museum van de stilte, betrekt schilder Mark Rothko en ruimtereiziger André Kuipers in zijn bespiegelingen en onderzoekt hoe in de loop der eeuwen de waardering voor de drie natuurwaarden is veranderd. Dit boek is een eerbetoon aan en een speurtocht naar de intense, vaak onbekende schoonheid van de natuur.

Quotes:
‘De brede blik van Freriks zet de natuur in een groter verband, losjes gerangschikt rondom die drie oerwaarden: stilte, ruimte en duisternis. Een natuurfilosofische verkenning.’ AD

‘Kester Freriks gaat heel realistisch op zoek naar de laatste reservaten van stilte, ruimte, duisternis. Hij leest gedichten, kijkt naar kunst, maar vooral reist hij door Nederland. Nog overal blijken er sporen, op begraafplaatsen in de grote stad en in afgelegen landelijke hoeken.’ PZC

Longlist Jan Wolkers Prijs 2018

Shortlist Jan Hanlo Essayprijs 2019