Klok zonder wijzers

Carson McCullers

Het is 1953. In een stadje in Georgia, in het zuiden van de Verenigde Staten, volgen we vier mannen. De negenendertigjarige J.T. Malone, drogist en apotheker, hoort dat hij ongeneeslijk ziek is en probeert in het reine te komen met zijn geweten vanwege zijn ‘verspilde leven’. Fox Clane, een oude rechter, verzet zich tegen integratie van de zwarte bevolking en verlangt naar de oude waarden van het Zuiden. Zijn dwarse, idealistische kleinzoon Jester koestert heimelijk gevoelens voor Sherman, een zwarte weesjongen met blauwe ogen. Sherman, die te vondeling is gelegd in de kerk, worstelt met zijn identiteit. Gaandeweg blijkt dat hun levens onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

In deze laatste roman van Carson McCullers komen al haar thema’s samen: eenzaamheid, onbeantwoorde liefde, intolerantie en vooroordelen, geheimen en verlossing.

Quotes:
"Ze verweeft meedogenloos racisme en tedere ontmoetingen" de Volkskrant

"Je bent gek als je dit meesterwerk ongelezen laat." De Morgen ★★★★★

"McCullers schrijft met liefde over de gewone man, melancholie, eenzaamheid, over Amerika, over ras. Heel haar oeuvre is machtig mooi." - Maartje Kroonen in DWDD

"Alle thema’s van McCullers komen samen: eenzaamheid, onbeantwoorde liefde, intolerantie, verlossing." Trouw

“McCullers brengt al haar thema’s samen: eenzaamheid, onbeantwoorde liefde en vooroordelen, en dat met humor en mededogen.” HUMO (4,5 ster)

"De Amerikaanse schrijfster Carson McCullers (1917-1967) liet een klein, maar prachtig oeuvre na. […] Haar verhalen lezen nog even fris als decennia geleden." Telegraaf