Het levensverhaal van Frederick Douglass

Autobiografie van de belangrijkste strijder tegen de slavernij

Frederick Douglass

Frederick Douglass werd geboren als Amerikaanse slaaf en leerde zichzelf lezen en schrijven. Hij werd een gedreven strijder tegen de slavernij, briljant schrijver, journalist en spreker, wiens speeches het abolitionisme aanwakkerden. In zijn jeugd werd hij lichamelijk en geestelijk mishandeld, maar door zijn ijzeren wil werd hij een belangrijk voorvechter van zijn volk.
In deze autobiografie schetst hij een indringend beeld van zijn ellendige leven als slaaf, en een adembenemend beeld van zijn ontsnapping naar het Noorden en zijn uiteindelijke vrijheid. In 1845 werd het boek gepubliceerd om de geruchten de kop in te drukken dat Douglass niet de schrijver zou zijn (slaven konden immers niet schrijven).
Het levensverhaal van Frederick Douglass – krachtig, gevoelig en vol levendige beschrijvingen – is het werk van een van de dapperste en invloedrijkste mannen van de civil rights beweging.

Quotes:
‘Voor iedereen die geïnteresseerd is in de slavernij in Noord Amerika en de afschaffing daarvan, is het levensverhaal van Frederick Douglass een must-read. Het laat indringend zien hoe het was om als slaaf op te groeien, maar de grote betekenis van het boek ligt ook in de invloed die de oorspronkelijke publicatie in 1845 in de VS heeft gehad op de afschaffingsbeweging. Het is mooi dat de vertaling door Janet Luis deze belangrijke tekst nu toegankelijk maakt voor een groot Nederlands publiek.’ Geschiedenis Magazine