Echo’s van Indië

De onafhankelijkheid van Indonesië in verhalen en herinneringen

Kester Freriks

Batavia/Djakarta, 17 augustus 1945, ’s morgens tien uur. In de tuin van zijn huis spreekt Soekarno de Proklamasi uit, de onafhankelijkheidsverklaring van de Republik Indonesia. Er komt een eind aan het koloniale rijk van Insulinde. Aan een bamboestok wappert de rood-witte Indonesische vlag.

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat Indonesië zich losmaakte van Nederland. De Proklamasi heeft het leven van vele tienduizenden mensen voorgoed veranderd. Kester Freriks ging op zoek naar de verhalen van betrokkenen en ooggetuigen – ooggetuigen van verwarrende en angstige tijden. We lezen verhalen en herinneringen van Nederlandse kolonialen en Indische Nederlanders, Molukse KNIL-militairen, mensen van Chinese afkomst en kinderen van de derde en vierde generatie. Ook de vrijheidsstrijders van toen, de pemoeda’s, worden uitgebreid aan het woord gelaten.

In Echo’s van Indië ontmoeten geschiedenis en persoonlijk levenslot elkaar. De Proklamasi liet diepe sporen na bij de miljoenen die verbonden zijn met de voormalige kolonie. Soekarno’s woorden resoneren tot op de dag van vandaag.

Quotes:
Echo’s van Indië mag als evocatie van onze band met dat land in de tropen, als sfeertekening en door de stem die hij geeft aan al die indringende verhalen zeer geslaagd heten.’ NRC Handelsblad - Peter van Zonneveld (••••)
‘Een rijk geschakeerde geschiedenis, waarin Freriks vele stemmen laat horen.’ Vrij Nederland - Thijs Broer
‘Freriks toont zich uiterst betrokken.’ FD - Jaap Goedegebuure
'De compositie van het boek is fraai en in een schijnbaar moeiteloze balans. De verhalen en herinneringen zijn op prettige wijze met elkaar verbonden. Het is verfrissend om in een groots verhaal deze geschiedenis van zoveel verschillende kanten belicht te krijgen.' East! Magazine