Dynastie

Opkomst en ondergang van het huis van Julius Caesar

Tom Holland

Toen het Romeinse rijk eenmaal een wereldrijk was kwam er een einde aan de republiek. Rome baadde in bloed. De burgeroorlogen waren zo gewelddadig geweest dat het volk blij was met een alleenheerser die vrede bracht. Hij noemde zichzelf Augustus: ‘de door God begunstigde’.
De lugubere roem van de door Augustus gestichte dynastie is nooit verbleekt. Er is geen familie die kan bogen op een vergelijkbare rij fascinerende namen. Tiberius, berucht om zijn perversiteit, was een formidabele generaal die eindigde in verbitterde afzondering; Caligula, gevreesd vanwege wreedheden en vernederingen, reed over de zee; Agrippina, Nero’s moeder, wrong zich in bochten om haar zoon, die haar zou vermoorden, aan de macht te brengen; Nero zelf trouwde met een eunuch en bouwde een sprookjespaleis op de restanten van het door vuur verwoeste centrum van zijn stad.
Tom Holland schetst een verbijsterend portret van Romes eerste keizerlijke familie. Dynastie gaat over haar aantrekkingskracht en over de bloedige slagschaduwen van haar misdaden, over de imposante hoofdstad die door Augustus in marmer werd herbouwd en over donkere Duitse bossen vol barbaren. De personages vormen een spectaculaire cast van moordenaars en metroseksuelen, overspeligen en druïden, konkelende grootmoeders en weerspannige gladiatoren.

Quotes:
‘Dynasty is both a formidable effort to compile what we can know about the ancient world and a sensational story.’ The Guardian
‘[A] masterly account.’ The Sunday Times
Dynastie is een rijk boek. Een boek ook dat je op een nieuwe manier laat kijken naar soms bekende gebeurtenissen. Een boek bovendien dat laat zien dat geschiedenis het beste af is in de handen van een geweldige verteller als Tom Holland.’ het Parool (****) - Joost Vermeulen
‘Meeslepend portret van de vijf keizers na Caesar.’ Historisch Nieuwsblad
‘Een feest om te lezen.’ NRC Handelsblad - Pieter Steinz (****)
‘De auteur grijpt de lezer bij de kladden, deze non-fictie leest als een roman.’ Trouw - Paul van der Steen