Een krat vol recepten

Eefje Brugman

De Krat, de eerste maaltijdbox van Nederland, begon in 2010 met de gedachte dat er in Nederland zoveel mooie, lokale en duurzame kwaliteitsproducten gekweekt, geteeld en gemaakt worden, maar dat deze voor de gemiddelde Nederlander vaak moeilijk te krijgen zijn. Mensen willen wel goed eten, was het idee, maar ze weten niet altijd hoe en waar te krijgen wat ze nodig hebben. Eefje begon op kleine schaal houten kratjes met mooie en soms ook bijzondere seizoensgroenten bij mensen thuis te bezorgen – zo van de boer op de keukentafel, waarmee ze ook lokale boeren en tuinders steunde. Soms combineerde ze die groente met een mooi stuk scharrelvlees, soms met vis, of een andere lokale verrassing. En in elke krat deed ze ook receptenboekjes, voor wie niet direct weet wat te beginnen met die pastinaak, pompoen of courgette. Meer dan 2000 recepten heeft Eefje op die manier door de jaren heen verzameld, en voor dit boek selecteerde ze per seizoen en per groente de allerbeste: verrassende, originele maar ook gewoon praktische. Recepten voor drukke weekdagen, en voor als je wat meer tijd hebt in het weekend. Eindelijk hoeven we nooit meer te denken: wat moet ik nou weer met die pastinaak of groene kool? Een boek vol evergreens.