Mijn Europese familie

De laatste 54 000 jaren

Karin Bojs

Stamboomonderzoekers slagen erin hun voorouders tot negen of tien generaties geleden in kaart te brengen. Nieuwe DNA-technologie biedt nog meer mogelijkheden. Karin Bojs besloot het genealogisch onderzoek in te duiken en door DNA-analyses meer te weten te komen over haar banden met haar familie uit de prehistorie. Ze las honderden wetenschappelijke studies, interviewde ’s werelds toonaangevende wetenschappers en reisde naar tientallen landen om de sporen naar haar verleden te volgen.

Het resultaat is een boek over de geschiedenis van Europa vanaf de eerste prehistorische immigratiegolf tot aan vandaag – over Vikingen, vroege landbouwers in het Midden-Oosten en dwarsfluit spelende holbewoners in Duitsland en Frankrijk. Het verhaal dat ze ons voorlegt is ons eigen verhaal. We zijn familie van elkaar. Ergens, ooit, leefden uw en haar gemeenschappelijke voormoeder en voorvader. DNA verbindt ons allemaal met elkaar.

Quotes:
‘Dit boek maakt me blij... We hebben het nodig ons te verwonderen, over onszelf, over onze oorsprong. En Karin Bojs geeft ons de gelegenheid.’ Aftonbladet