De Bijbel voor ongelovigen 5

De twee koninkrijken, Job en de profeten

Guus Kuijer

De Bijbel bevat de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur. Guus Kuijer vertelt ze na voor ongelovigen (en gelovigen).
In dit deel het einde van Koningen, Job en de Profeten. Het Noordrijk wordt onder de voet gelopen, Jeruzalem verwoest, de hooggeplaatsten in de Babylonische ballingschap gevoerd. Dit alles omdat het volk God niet trouw blijft.
Met Job op de mestvaalt betreden we filosofisch terrein. Een weddenschap tussen God en Satan leidt tot deze oervragen: wat als het kwaad goede mensen straft? Waarom bestaat het lijden? Wat is de rol van God daarin? Bestaat toeval?
Vanuit de optiek van Chulda, profetes, lezen we over de andere profeten, onder wie Jesaja, Jeremia en Ezechiël, Amos en de sociale rechtvaardigheid, en Jona en zijn grote vis.

Quotes:
'Ontzettend smakelijke lectuur [...] die met veel vaart en humor is geschreven.' Trouw - Wolter Huttinga ****

'Met het vijfde deel van zijn Bijbel voor ongelovigen zet Guus Kuijer een magistraal orgelpunt achter wat met recht zijn magnum opus mag worden genoemd. […] 'Intelligente en meesterlijk geschreven herinterpretatie van de Bijbel' De Standaard - Hilde van den Eynde ****